Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Οι «ασθένειες» του σαββατοκύριακου.


Εκεί που το περιμένατε πώς και πώς…

Προτού τελειώσει εσείς περιμένετε ήδη το επόμενο και κάθε πρωί Δευτέρας ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για το επόμενο σαββατοκύριακο.


Και όταν τελικά έρχεται… σας «αρρωσταίνει».

Κι αν αναρωτιέστε ποιες είναι οι πιθανές «ασθένειες» του σαββατοκύριακου, δεν έχετε παρά να συνεχίσετε να διαβάζετε…

Δυσκοιλιότητα

Μετά από μια πολύ κουραστική εβδομάδα, όταν φτάνει το σαββατοκύριακο το μόνο που θέλετε είναι να καθίσετε χωρίς να κάνετε απολύτως τίποτα. Η απότομη όμως αυτή αλλαγή μπορεί να έχει… δυσάρεστες συνέπειες: δυσκοιλιότητα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο καθηγητής Γαστροεντερολογίας από τη σχολή Ιατρικής του Νόργουιτς, Alistair Forbes, στη MailOnline, αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει μια στενή σχέση ανάμεσα στη σωματική κατάσταση και τα σήματα που στέλνονται στο εντερικό μας σύστημα. «Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας κινούμαστε περισσότερο, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι περπατάμε μόνο μέχρι τη στάση του λεωφορείου, ή για να βγούμε να πάρουμε κάτι από το περίπτερο. Όταν όμως παραμένουμε αδρανείς… το ίδιο κάνει και το έντερό μας».

Πρωινός πονοκέφαλος

Οι πονοκέφαλοι και οι ημικρανίες εμφανίζονται πιο συχνά τα σαββατοκύριακα –ειδικά τα πρωινά του Σαββάτου- εξαιτίας της αλλαγής στη ρουτίνα μας, εξηγεί από την πλευρά του ο Dr Andy Dowson από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο King's College Hospital του Λονδίνου.

«Αν έχετε συνηθίσει να τρώτε πρωινό συγκεκριμένη ώρα, ή να ξυπνάτε και να κοιμάστε σε συγκεκριμένες ώρες, η όποια διαταραχή στο πρόγραμμά μας το σαββατοκύριακο μπορεί να ‘μεταφραστεί’ σε πονοκεφάλους και ημικρανίες, καθώς ο οργανισμός σας και ο εγκέφαλός σας προσπαθούν να προσαρμοστούν στην αλλαγή».

Σύμφωνα με μία θεωρία, ο υποθάλαμος –περιοχή του εγκεφάλου που ρυθμίζει τα επίπεδα των ορμονών και της θερμοκρασίας του σώματος- είναι αρκετά ευαίσθητος στις αλλαγές της ρουτίνας του οργανισμού.

Καούρες


Όταν μετά από μια βδομάδα τρέξιμο, καταλήγετε ξαπλωμένοι με τις ώρες μπροστά από την οθόνη της τηλεόρασης, τότε είναι πολύ πιθανό να υποφέρετε από καούρες, εξαιτίας της πίεσης που ασκείται στο στομάχι σας.

Πιο πιθανό να σας «ρίξει» μια αρρώστια


Ολλανδοί ερευνητές υποστηρίζουν, ότι ένας στους 30 ανθρώπους αρρωσταίνει μόλις… σταματήσει να δουλεύει και χαλαρώσει ο οργανισμός του. Το φαινόμενο αυτό καλείται «ασθένεια αναψυχής», καθώς εμφανίζεται συχνά τα σαββατοκύριακα ή κατά τη διάρκεια διακοπών.

Μία θεωρία πίσω από την άποψη αυτή είναι ότι, όσο δουλεύουμε ο οργανισμός μας παράγει συνεχώς τις λεγόμενες «ορμόνες του στρες» (όπως η αδρεναλίνη), οι οποίες κρατούν μακριά τις λοιμώξεις όσο εμείς δίνουμε «μάχη» με τις απαιτήσεις της πολυάσχολης ζωής μας. Μόλις όμως χαλαρώσουμε… τότε βρίσκουν την ευκαιρία να μας «ρίξουν».

Η δίαιτα πάει «περίπατο»


Είναι πιο εύκολο να διατηρεί κανείς ένα υγιεινό διατροφικό πρόγραμμα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, όταν ο χρόνος για τα γεύματα είναι και περιορισμένος αλλά και αυστηρά καθορισμένος.

Επιπλέον, το σαββατοκύριακο, οι περισσότεροι σκέφτονται ότι έχει έρθει η ώρα να ανταμείψουν… γαστριμαργικά τον οργανισμό τους για τη σκληρή του προσπάθεια και… κάπως έτσι το ντελίβερι χτυπά το κουδούνι!
Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου