Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ



Στόχος του ταξιδιού θα είναι να «ενθαρρύνω μία χώρα που έχει επί πολύ καιρό υποφέρει από τις συνέπειες των ιδεολογιών του παρελθόντος», όπως δήλωσε ο ποντίφικας την Κυριακή, μιλώντας σε πιστούς στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό.

Στην Αλβανία θα πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσημη επίσκεψη σε Ευρωπαϊκό κράτος ο πάπας Φραγκίσκος, προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα του κομμουνιστικού καθεστώτος.
Η μονοήμερη επίσκεψη στην πρωτεύουσα Τίρανα θα λάβει χώρα στις 21 Σεπτεμβρίου, όπως δήλωσε ο ίδιος ο ποντίφικας την Κυριακή.
Σημείωσε πως στόχος του ταξιδιού του θα είναι να «ενθαρρύνω μία χώρα που έχει επί πολύ καιρό υποφέρει από τις συνέπειες των ιδεολογιών του παρελθόντος».
Εκπρόσωπος του Βατικανού συμπλήρωσε ότι επιθυμία του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας είναι να επισκεφτεί μία χώρα που βρίσκεται «στο περιθώριο», με ιστορία σημαδεμένη από κοινωνικές και θρησκευτικές διώξεις αλλά και χρόνια φτώχεια.
Ο τότε δικτάτορας Ένβερ Χότζα κήρυξε την Αλβανία αθεϊστικό κράτος το 1967. Πλήθος τζαμιών, εκκλησιών και άλλων θρησκευτικών κτηρίων καταστράφηκε κατά τις διώξεις που ακολούθησαν, ενώ πολλού ιμάμηδες και ιερείς συνελήφθησαν.
Το κομμουνιστικό καθεστώς κατέρρευσε το 1992, και ο τότε πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ επισκέφτηκε τη χώρα το 1993.
Θα είναι το τρίτο επίσημο ταξίδι του Φραγκίσκου στο εξωτερικό, μετά από περιοδείες στη Λατινική Αμερική το 2013 και τη Μέση Ανατολή πριν από λίγες εβδομάδες.
Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου