Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Ο Πούτιν θέλει ο Ερντογάν να ζητήσει συγνώμη.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι η επίσημη επιστολή του προέδρου της Τουρκίας στον ρώσο ομόλογό του, με την ευκαιρία της Ημέρας της Ρωσίας (εθνική εορτή της Ρωσίας, που γιορτάζεται στις 12 Ιουνίου) δεν έθεσε «ουσιαστικά ζητήματα.» «Πόρτα» έριξε την Τετάρτη η Μόσχα στην Άγκυρα, μετά την χειρονομία καλής θέλησης του Ταγίπ Ερντογάν προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου να διαμηνύει ρητά ότι ο ρώσος πρόεδρος ζητεί την τουρκική συγγνώμη.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι η επίσημη επιστολή του προέδρου της Τουρκίας στον ρώσο ομόλογό του, με την ευκαιρία της Ημέρας της Ρωσίας (εθνική εορτή της Ρωσίας, που γιορτάζεται στις 12 Ιουνίου) δεν έθεσε «ουσιαστικά ζητήματα.» «Αυτό είναι ένα μήνυμα πρωτοκόλλου. Παραδοσιακά, η ανταλλαγή τέτοιων μηνυμάτων συμβαίνει επί τη ευκαιρία εθνικών επετείων. Συμβαίνει βάσει πρωτοκόλλου και συνιστά συνήθη πρακτική στις διεθνείς σχέσεις. Δυστυχώς, δεν έχει ουσιαστικό νόημα» δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους ο Πεσκόφ.

Μετά την επιδείνωση των σχέσεων Τουρκίας - Ρωσίας η Άγκυρα μερικές φορές συνηθίζει την αποστολή τέτοιων «μηνυμάτων πρωτοκόλλου» ανάλογα με την κατάσταση, πρόσθεσε ο ρώσος διπλωμάτης, υποβαθμίζοντας τη διπλωματική κίνηση Ερντογάν. Αυτή ήταν η πρώτη επίσημη επιστολή της Τουρκίας μετά την επίθεση στο ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος, αποσαφήνισε πάντως. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ρώσου προέδρου, οι όροι της Μόσχας για την επίλυση των προβλημάτων στις ρωτουρκικές σχέσεις είναι «πολύ απλοί και καθαροί».

«Ο πρόεδρος Πούτιν κατέστησε σαφές ότι μετά το περιστατικό (η κατάρριψη του ρωσικού Sukhoi-24) οποιαδήποτε εξομάλυνση των σχέσεων μοιάζει αδύνατη για τη Ρωσία χωρίς τη λήψη αναγκαίων μέτρων από την Άγκυρα» διεμήνυσε. Ερωτηθείς μάλιστα, αν αναφέρεται σε επίσημη συγγνώμη της Τουρκίας και στην καταβολή των αποζημιώσεων, ο Πεσκόφ απάντησε, «Ναι, φυσικά!»

«Ο Ρώσος πρόεδρος το δήλωσε αυτό κατηγορηματικά, όχι με έμμεσο τρόπο, αλλά πολύ ξεκάθαρα, λακωνικά και με σαφήνεια» ξεκαθάρισε ο ρώσος διπλωμάτης. Ο Πεσκόφ δήλωσε πάντως ότι η Ρωσία θα ήθελε οι διμερείς σχέσεις με την Τουρκία να επανέλθουν στο προηγούμενο υψηλό επίπεδο.
 
Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου