Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Ξενοδοχεία-Επισιτιστικά - Οι κλάδοι με τις περισσότερες εργατικές παραβάσεις

Ο τουριστικός κλάδος ανήκει σε εκείνους στους κλάδους που παρουσιάζουν υψηλή παραβατικότητα στην αγορά εργασίας. Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βασ. Τραϊανόπουλος, Γεν. Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επιθεωρητών Ελλάδος

Πρόσφατα συζητήθηκε ιδιαίτερα το θέμα Επιχειρησιακής Σύμβασης, που συνήψε ξενοδοχειακή επιχείρηση με το προσωπικό της και η οποία προέβλεπε μισθούς κατώτερους των καθορισμένων ορίων. Έχοντας ήδη ξεκινήσει η τουριστική περίοδος, ποια καίρια σημεία εντοπίζετε στη διαμόρφωση του εργασιακού τοπίου στον χώρο αυτό, καθώς απασχολούνται εκατοντάδες εργαζομένων;

Ο τουριστικός κλάδος ανήκει σε εκείνους στους κλάδους που παρουσιάζουν υψηλή παραβατικότητα στην αγορά εργασίας. Καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων , μη καταβολή νομίμων αποδοχών(επιδομάτων και προσαυξήσεων), παραβιάσεις χρονικών ορίων εργασίας και αναπαύσεων , μαύρη εργασία. Οι αποδοχές καθορίζονται κυρίως με ατομικές συμβάσεις αλλά και επιχειρησιακές συμβάσεις με τις ενώσεις προσώπων.

Αξίζει να τονίσω με αφορμή την πρόσφατη επικαιρότητα ,ότι σε περίπτωση που καθορίζονται μισθοί και ημερομίσθια κατώτερα από τα νομοθετικώς καθοριζόμενα (Ν.4093/2012), τούτο αποτελεί σοβαρή παράβαση της εργατικής νομοθεσίας και επιβάλλονται ποινικές κυρώσεις καθώς και υψηλά διοικητικά πρόστιμα ,ανεξάρτητα βέβαια από τις ατέλειες που παρουσιάζει το ηλεκτρονικό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Όσο αφορά τον συγκεκριμένο κλάδο ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν οι περιπτώσεις καθυστέρησης καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών μηνών, π.χ σε ξενοδοχεία που σε αρκετές περιπτώσεις παρουσιάζουν υψηλό κύκλο εργασιών και πληρότητα κλινών.

Ωστόσο στον συγκεκριμένο κλάδο των ξενοδοχείων ακόμη και οι ατέλειες του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου ευνοεί το φαινόμενο της μαύρης εργασίας, και αναφέρομαι σε διατάξεις Κοινής Υπ. Απόφασης 16802/667/2010 η οποία επιτρέπει την πρακτική άσκηση σπουδαστών στα ξενοδοχεία υπό προϋποθέσεις , οι οποίες όμως δεν τηρούνται με αποτέλεσμα να απασχολούνται σπουδαστές χωρίς στην ουσία εργασιακά δικαιώματα και να στερούνται εργαζόμενοι τις αντίστοιχες θέσεις εργασίας με τα αντίστοιχα εργασιακά δικαιώματα και την ανάλογη ασφαλιστική κάλυψη(ασφαλιστικές εισφορές).

Η ανωτέρω ΚΥΑ εκτός των άλλων προβλέπει την πρακτική άσκηση των σπουδαστών σε ποσοστό έως 17% του αριθμού των εργαζομένων του ξενοδοχείου αλλά και την ύπαρξη σε κάθε ειδικότητα που πραγματοποιείται πρακτική άσκηση ,τουλάχιστον 5 εργαζομένων ειδικότητας (με σχέση εξαρτημένης εργασίας). Ωστόσο τα νομικά κενά που προσφέρουν οι ίδιες διατάξεις οδηγούν σε αρκετές περιπτώσεις σε καταστρατήγηση τους.

Έτσι πολλά ξενοδοχεία διαθέτουν ξεχωριστές τουριστικές εκμεταλλεύσεις (ξενοδοχείο ,εστιατόριο, μπάρ, πισίνα κ.α) ακόμη και με ξεχωριστές άδειες , ( ενώ η ΚΥΑ προβλέπει ποσοστό 17% για κάθε εκμετάλλευση), με αποτέλεσμα η εσωτερική μετακίνηση εργαζομένων και σπουδαστών από το ένα τμήμα στο άλλο, να συμβάλλει στη μη τήρηση του ποσοστού των 5 εργαζομένων ανά ειδικότητα αλλά και να οδηγεί σε αυξημένο ποσοστό απασχόλησης σπουδαστών (άνω του προβλεπόμενου 17%).

Σε άλλες περιπτώσεις δεν είναι εύκολος ο διαχωρισμός των ξεχωριστών οργανωτικών δομών με αποτέλεσμα να καθίσταται δύσκολος ο έλεγχος της εφαρμογής των νομίμων διατάξεων. Πάντως η απασχόληση των σπουδαστών στα ξενοδοχεία ως φθηνό εργατικό δυναμικό, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που προβάλλουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων στον συγκεκριμένο κλάδο.
Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου