Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Πώς θα παγώνουν τα «κόκκινα» στεγαστικά και ποιος ο ρόλος της αξίας του ακινήτου.


Πώς θα παγώνουν τα «κόκκινα» στεγαστικά και ποιος ο ρόλος της αξίας του ακινήτου

Το νέο καθεστώς που ισχύει με το νομοσχέδιο Δένδια

Να αναπροσαρμοστούν προς τα κάτω τα στεγαστικά δάνεια μέχρι και 30% ανάλογα με τη μείωση της αξίας που έχουν υποστεί τα ακίνητα το τελευταίο διάστημα, πρότεινε ο απερχόμενος υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας κατά την παρουσίαση της ρύθμισης για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια.

Συγκεριμένα, στη ρύθμιση Δένδια προτείνεται  να συνεχίσει να αποπληρώνεται κανονικά το 70% του δανείου και το υπόλοιπο 30% να μεταφερθεί για αποπληρωμή ή άλλα αντιμετώπιση (πχ διαγραφή) στο μέλλον, ήτοι μετά από 10 - 15 χρόνια. Σημειώνεται ότι σε αυτό το διάστημα, το εναπομείναν δάνειο δεν θα καθίσταται υπερήμερο, δεν θα βαρύνεται από τόκους και η τράπεζα θα σχηματίζει ειδική απάιτηση γι' αυτό.
Το 30% όμως για το οποίο γίνεται αναφορά, αποτελεί ένα απλό παράδειγμα και όχι πάγιο ποσοστό. Την ίδια στιγμή, εάν προκύπτει διαφορά μεταξύ δανείου και αξίας ακινήτου, η διαφορά αυτή θα παγώνει για 10-15 χρόνια. Μετά την πάροδο του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, εάν το ακίνητο έχει καλύψει μέρος της διαφοράς τότε το δάνειο εξυπηρετείται, αν όχι τότε αρχίζει να συζητείται το κούρεμα.
Το ποσοστό που θα παγώνει εξαρτάται από την αξία που έχει πάρει το ακίνητο μετά την κρίση, που ενδεχομένως να υπολείπεται του αρχικού δανείου ή του ποσού του δανείου που μένει να αποπληρωθεί. Αρα καθοριστικό ρόλο για το τι περιθώρια ρυθμίσεων έχουν οι δανειολήπτες στεγαστικών δανείων τα οποία είναι κόκκινα, παίζει η υποτίμηση που έχουν δεχθεί τα ακίνητα για τα οποία έχουν δανειστεί.
Εξάλλου, το νομοσχέδιο, δίνει τη διακριτική ευχέρια στη τράπεζα να επιτρέπει να υπάρξουν και ευνοϊκότερες ρυθμίσεις και κατά συνέπεια να παγώνει ένα μέρος του δανείου που δεν μπορεί να αποπληρωθεί εξαρχής.
Πάντως οι αντιδράσεις των τραπεζών από το νομοσχέδιο ήταν θετικές, καθώς θεωρούν ότι μπορεί να προσφέρει αποσυμπίεση στο σύστημα.
Το θέμα παραπέμπεται στον διάδοχό του στο ΥΠΑΝ, Κώστα Σκρέκα.
Αναφορικά με τις «κόκκινες» οφειλές των επιχειρήσεων, ο κ. Δένδιας τόνισε πως περισσότερες από 350.000 θέσεις εργασίας θα σωθούν με τις ρυθμίσεις των χρεών για 180.000 επιχειρήσεων προς τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικά Ταμεία.
Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου