Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

17 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας .

17 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας
Η 17 Νοέμβρη είναι μία ημέρα πολύ σημαντική κι είναι αφιερωμένη στις μαμάδες που γεννούν πρόωρα τα μωράκια τους και παλεύουν με νύχια και με δόντια για να κρατηθούν στη ζωή.
Τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας και αφορούν στις γεννήσεις πρόωρων μωρών είναι συγκλονιστικά και οι αριθμοί τρομάζουν. Κάθε χρόνο γεννιούνται 15 εκατομμύρια μωρά πρόωρα, 1 εκατομμύριο μωρά χάνουν τη ζωή τους ετησίως από αιτίες που μπορούν να προληφθούν αρκεί να υπάρχει σωστή ενημέρωση.

«Τα κράτη πρέπει να αναλάβουν δράση για την πρόληψη των θανάτων πρόωρων βρεφών. Αυτό που χρειάζεται είναι η καλή φροντίδα για τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού, καθώς και η κατάλληλη θεραπεία και αγωγή για τα νεογνά», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Dr. Mickey Chopra, ο οποίος είναι υπεύθυνος στον Τομέα Υγείας της Unisef.
Ένας μέρος των θανάτων που οφείλονται στον πρόωρο τοκετό, σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, προκύπτουν μετά από επιπλοκή κατά τη διάρκειά του.
Ποιες είναι όμως οι αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν πρόωρο τοκετό; Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η υψηλή πίεση της μητέρας, η προεκλαμψία, η ανεπάρκεια του πλακούντα, οι πολύδυμες κυήσεις αλλά και η ηλικία της μητέρας έχουν ενοχοποιηθεί για πρόωρο τοκετό.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός πρόωρου μωρού;
Καταρχήν για να είμαστε ακριβείς, ένα μωρό θεωρείται ότι είναι πρόωρο όταν έχει γεννηθεί πριν την 37η εβδομάδα. Όσο πιο μικρό είναι το μωράκι τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχει. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι διότι πολλά συστήματα του οργανισμού του δεν έχουν ωριμάσει. Έτσι λοιπόν μετά τον τοκετό μπαίνει σε μονάδα εντατικής θεραπείας.
Αυτό λοιπόν που συνιστούν οι γιατροί στις μητέρες που έχουν αυξημένο κίνδυνο να γεννήσουν πρόωρα, είναι να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες τους γιατί ακόμη και ο πρόωρος τοκετός μπορεί να αποφευχθεί.
Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου