Συλλογή υπογραφών για την αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ πραγματοποίησαν την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου στην Κεντρική Πλατεία Κομοτηνής τα μέλη της τοπικής ομάδας δράσης Κομοτηνής της Διεθνούς Αμνηστίας.
Στόχος της δράσης αυτής, στην οποία συμμετείχαν περίπου 15 μέλη της ομάδας, ήταν η ευαισθητοποίηση των Κομοτηναίων για τη ραγδαία αύξηση ανθρωπίνου κόστους εξαιτίας του φρουρίου που χτίζουν οι ηγέτες της ΕΕ στα σύνορα της Ευρώπης.
Όπως σημείωσε η κα Ναστάζια Γαλάτη, υπεύθυνη της ομάδας Κομοτηνής της Διεθνούς Αμνηστίας, κάθε χρόνο, εκατοντάδες άνθρωποι πεθαίνουν προσπαθώντας να φτάσουν στις ακτές της Ευρώπης, ενώαμέτρητοι άλλοι απωθούνται βίαια από τα σύνορα της Ευρώπης ή παγιδεύονται σε γειτονικές χώρες, οι οποίες δεν σέβονται τα δικαιώματά τους.
Αυτοί αποτελούν ένα μικρό ποσοστό από τους εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που αναγκάζονται να αφήσουν τα σπίτια τους λόγω συγκρούσεων, διώξεων και φτώχειας.
Όσοι όμως αναζητούν καταφύγιο και μια καλύτερη ζωή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, βρίσκουν τις χώρες της ΕΕ είναι όλο και πιο αποφασισμένες να κρατήσουν τους μετανάστες και πρόσφυγες έξω από τα σύνορα τους. Τα τελευταία χρόνια, οι χώρες αυτές είναι απασχολημένες με το να χτίζουν φράχτες, ορατούς και αόρατους, που αυξάνουν τους κινδύνους για όσους εξακολουθούν να είναι αρκετά απεγνωσμένοι ώστε να διακινδυνεύσουν τα πάντα για να κάνουν αυτό το ταξίδι.
Με τη δράση αυτή η ομάδα είχε σαν στόχο να δείξει ότι υπάρχουν σωτήριες εναλλακτικές λύσεις, για αυτό και ζητούσαν από τους Κομοτηναίους να υπογράψουν αίτημα προς τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους ηγέτες τις ΕΕ να προστατεύσουν τις ζωές και τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά μήκος των συνόρων της Ευρώπης.
Η Διεθνής Αμνηστία ζητά από τους ηγέτες της ΕΕ να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στις θάλασσες της Μεσογείου και του Αιγαίου μέσω μιας κοινής προσπάθειας, με τη συμμετοχή όλων των κρατών μελών της ΕΕ, να παρέχουν πιο ασφαλείς και νόμιμες διόδους προς την Ευρώπη για όσους διαφεύγουν συγκρούσεις και διώξεις, ώστε να μην αναγκάζονται να ακολουθήσουν επικίνδυνες διαδρομές εξαρχής, όπως επίσης και να διασφαλίσουν ότι τα άτομα αυτά θα έχουν πρόσβαση σε διεθνή προστασία όταν φτάσουν στα σύνορα της Ευρώπης, αλλά και να διακόψουν συνεργασίες που συνάπτουν με χώρες οι οποίες έχουν κακές επιδόσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα, ώστε να περιορίσουν τις μεταναστευτικές ροές εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως σημείωσε η κα Γαλάτη, η τοπική ομάδα δράσης λειτουργεί από το 2008, και έχει κάνει πολλές δράσεις έχοντας σημαντική ανταπόκριση από το κοινό, κάτι που συμβαίνει και στις δράσεις ενημέρωσης, το οποίο πάντα τους δίνει την προσοχή του.
«Υπάρχει ενδιαφέρον, παρά τις δύσκολες συνθήκες εμείς κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε και μαχόμαστε για τα ανθρώπινα δικαιώματα» έκλεισε.
Κωνσταντίνος Μαρκενδούδης
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου