Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Σύνταξη στα 67 για τους γιατρούς του ΕΣΥ;



Το…μπαλάκι της συνταξιοδότησης των γιατρών του ΕΣΥ στα 67 έτη – από τα 65 έτη που είναι σήμερα- που «πέταξε» την περασμένη εβδομάδα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος στον υπουργό παραμένει στα χέρια του κ….


Μάκη Βορίδη, όπως και όλα το νομοσχέδιο για τις ιατρικές εταιρίες στο οποίο το επίμαχο θέμα εντάχθηκε.
Το άρθρο 13, ένα απο τα πιο μικρά άρθρα του νομοσχεδίου, ανέφερε ότι η παραμονή στην υπηρεσία για τους ιατρούς του ΕΣΥ παρατείνεται μέχρι το 67ο έτος της ηλικίας. Δεν ήταν η πρώτη φορά που ετίθετο θέμα για τη συνταξιοδότηση των γιατρών του ΕΣΥ. Σε αντίθεση με τους περισσότερους κλάδους του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα που ζητούν, σχεδόν εκλιπαρούν, να χαμηλώνουν ή να παραμείνουν χαμηλά τα έτη εργασίας, οι γιατροί του ΕΣΥ και συγκεκριμένα, οι Συντονιστές -Διευθυντές των νοσοκομείων συνεχώς πιέζουν για την παράταση του χρόνου συνταξιοδότησης
Το ίδιο θέμα είχαν θέσει τον περυσινό Νοέμβριο και στον τότε υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, και παλαιότερα στον κ. Ανδρέα Λοβέρδο. Το βασικό τους επιχείρημα είναι ότι το ΕΣΥ είναι απογυμνωμένο απο ιατρικό δυναμικό και ως εκ τούτου θα συνέβαλαν σημαντικά στην εξυπηρέτηση των ασθενών.
Αν όμως τις προηγούμενες φορές το επιχείρημα περί στελέχωσης του ΕΣΥ έπεισε τους επικεφαλής της Αριστοτέλους, η πρόσφατη πίεση που ασκήθηκε απο τους Συντονιστές -Διευθυντές δεν επέφερε αποτέλεσμα – ή τουλάχιστον όχι σε όλους στην οδό Αριστοτέλους. Μπορεί, πχ ο κ. Γρηγοράκος να πείστηκε και να έβαλε αμέσως τη μικρή αυτή διάταξη στο περίφημο νομοσχέδιο για τις ιατρικές εταιρίες που όπως είχε ανακοινώσει θα κατέθετε στη Βουλή τον Νοέμβριο, δεν συνέβη όμως και με τον υπουργό κ. Μάκη Βορίδη. Η διαφωνία τους μάλιστα αποτυπώθηκε on air, καθώς απο τηλεοπτική πρωινή εκπομπή ο κ. Βορίδης » έκοψε» την διάταξη της παράτασης της συνταξιοδότησης των γιατρών. “Στόχος μας είναι να προσλάβουμε νέους γιατρούς στα νοσοκομεία και όχι να διατηρήσουμε τους συντονιστές διευθυντές που έχουν άλλο ρόλο στο ΕΣΥ» είπε ο υπουργός Υγείας και διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να αλλάξουν τα όρια.
Πάντως, και με τα δεδομενα που έχουν διαμορφωθεί, οι γιατροι είναι δυο ταχυτήτων στο θεμα της συνταξιοδότησης καθώς με ειδικη ρύθμιση που είχε περάσει τα προηγούμενα χρόνια ορισμένες κατηγορίες γιατρών οπως οι πανεπιστημιακοί μπορούσαν να παρατείνουν την παραμονή τους στο δημόσιο σύστημα. Από την άλλη πλευρά, τα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών (ΟΕΝΓΕ-ΕΙΝΑΠ) επιμένουν πως όλοι οι γιατροί θα πρέπει να συνταξιοδοτούνται σε συγκεκριμένο χρονικό όριο.
Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου