Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Χαλάει ο καιρός – Έρχονται βροχές και καταιγίδες .


Νέα επιδείνωση του καιρού αναμένεται τις επόμενες ώρες σε όλη τη χώρα, με το «κύμα» της κακοκαιρίας να έρχεται από τη βορειοδυτική Ελλάδα, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα επεκταθούν νοτιότερα σε όλη τη δυτική…


Ελλάδα και ανατολικότερα μέχρι την Αλεξανδρούπολη.
Η ΕΜΥ έχει από το μεσημέρι της Τρίτης εκδώσει έκτακτο δελτίο καιρικών φαινομένων, στο οποίο αναφέρει πως σήμερα θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές αρχικά στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά βαθμιαία στο υπόλοιπο Ιόνιο, τη δυτική Πελοπόννησο και από το απόγευμα στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
Πού θα εκδηλωθούν έντονα φαινόμενα σήμερα Τετάρτη
Το τρίγωνο της Κέρκυρα, των Ιωαννίνων και της Πρέβεζας θα δεχτεί αρκετές ποσότητες νερού και ενδεχομένως να υπάρξουν τοπικά πλημμυρικά φαινόμενα.
Ειδικότερα, στα Ιωάννινα σήμερα το σκηνικό του καιρού ήταν βροχερό και χειμωνιάτικο. Η κακοκαιρία που έπληξε τα ξημερώματα την πρωτεύουσα της Ηπείρου μετέτρεψε τους παραλίμνιους δρόμους σε ποτάμια, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.(Διαβάστε αναλυτικά εδώ).

Το πρωί η κακοκαιρία «χτύπησε» την Κεφαλονιά, την Ιθάκη, το Αγρίνιο, το Μεσολόγγι, την Πάτρα, τον Πύργο, την Ζάκυνθο. Παράλληλα το κύμα κακοκαιρίας θα κινείται και ανατολικότερα και θα επηρεάσει την κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Οι περιοχές που θα πληγούν είναι οι Σέρρες, Ξάνθη, Δράμα, Καβάλα, Θάσος, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και αργότερα η Σαμοθράκη, η Λήμνος, η Μυτιλήνη και η Χίος.
«Πνίγεται» η Αλβανία: Τρεις νεκροί από τις πλημμύρες
Την ίδια ώρα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα πλήττεται και η γειτονική Αλβανία. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ως αποτέλεσμα των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν σε όλη τη χώρα.
Ένας πατέρας και η κόρη του βρήκαν φρικτό θάνατο, όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά στο κέντρο της πόλης Λάτσι, στη βόρεια Αλβανία.
Στην ίδια περιοχή, ένας 22χρονος έχασε την ζωή του, όταν γέφυρα κατέρρευσε λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων και πλημμυρών που πλήττουν σχεδόν όλη τη χώρα.
Εν τω μεταξύ, το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε τα μεσάνυχτα, με θέμα την έκτακτη κατάσταση που επικρατεί λόγω των έντονων βροχοπτώσεων και καταιγίδων. Μάλιστα, χρειάστηκε και η κινητοποίηση δυνάμεων του στρατού στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές.
Ο καιρός αύριο Πέμπτη
Τώρα, την Πέμπτη αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα εκδηλωθούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα οι οποίες βαθμιαία θα περιοριστούν στα νότια και θα εξασθενήσουν.
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για σήμερα έχει ως εξής:
Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στη δυτική Μακεδονία και σταδιακά και στις υπόλοιπες περιοχές. Τα φαινόμενα από το απόγευμα στη Θράκη θα είναι πρόσκαιρα ισχυρά.
Άνεμοι: νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7, οι οποίοι σταδιακά το βράδυ και από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 10 έως 18 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές αρχικά στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά και βαθμιαία στο νότιο Ιόνιο και τη δυτική Πελοπόννησο. Από το απόγευμα σταδιακά και από τα βόρεια ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και γρήγορα
βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 14 έως 20 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές με τοπικές βροχές κυρίως στις βορειότερες περιοχές όπου είναι πιθανόν να σημειωθούν και πρόσκαιρες καταιγίδες τις απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και από το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 14 έως 22 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές.
Άνεμοι: νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7, οι οποίοι από τη νύχτα θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ
θερμοκρασία: από 15 έως 23 βαθμούς κελσίου.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και από τις απογευματινές ώρες καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.
Άνεμοι: νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7, οι οποίοι από τη νύχτα στα βόρεια θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 16 έως 22 βαθμούς κελσίου.
Αττική
Καιρός: νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών τις απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και από το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 14 έως 21 βαθμούς κελσίου.
Θεσσαλονίκη
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες. Βελτίωση από το βράδυ
Άνεμοι: νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ, οι οποίοι από το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς και θα ασθενήσουν, ενώ το βράδυ θα στραφούν σε βορείους βορειοδυτικούς και θα ενισχυθούν φθάνοντας
τα 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 14 έως 19 βαθμούς κελσίου
Αναλυτικά ο καιρός των επόμενων ημερών μέχρι τη Δευτέρα
Πέμπτη 20-11-2014
Καιρός: στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές. Σταδιακά τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα νότια και θα ασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στις ανατολικές και νότιες περιοχές με σποραδικές βροχές κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη όπου
είναι πιθανό να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: στα δυτικά, στα κεντρικά και στα βόρεια βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές αρχικά δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: σε πτώση.
Παρασκευή 21-11-2014
Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα ανατολικά και νότια με τοπικές βροχές. Μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην περιοχή του Αιγαίου.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: σε μικρή περαιτέρω πτώση κυρίως στα ανατολικά και βόρεια.
Σάββατο 22-11-2014, Κυριακή 23-11-2014 και Δευτέρα 24-11-2014
Καιρός: λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη με σποραδικές βροχές.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 4, στα ανατολικά 4 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή.
Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου